September 13, 2013

Aurawahite ke?

Sonye, aku dah terpengaruh dengan perkara AURAWHITE. Hohohohoho.

Ekceli aku nak try on my husband kan dia manis gituuu... tak senonoh punya perempuan kan. Tapi tak kisahlah aku pun boleh je try sekali kut-kut kulit aku boleh tulus mulut bak bidadari suci murni lahir dari hati gitu.

Tak kisahlah. I am so eksaited.

Makan ubat kurus memang payah nak kurus lah kan so, kita tengok perkara nak kasi kulit cantik ni boleh berkesan ke tak?

Insyallah..... xD



Senang je nak consume. Shake shake shake.
*gambar dari pakcik google*

July 12, 2013

Resepi: Crunchy Popiah Nestum Hazelnut

Crunchy Popiah Nestum Hazelnut

Bahan-Bahannya
Kulit Popiah
sedikit tepung gandum yg dibancuh dgn sedikit air
Minyak secukupnya untuk mengoreng

Bahan yg digaul rata (B)
1/2 cawan Susu Tepung Penuh Krim (saya guna Fernleaf)
1/2 cawan Nestum Kasar
*3 sudu besar Serbuk Hazelnut (ada dijual di kedai bahan membuat kek)
4 sudu besar Gula icing (atau ikut manis yg dikehendaki)
secubit garam
* kalau x der serbuk hazelnut bole juga gantikan dengan kacang tanah yg digoreng tanpa minyak dan dikisar halus

Cara-caranya
Kulit popiah digulung mengunakan chopstick dan hujungnya dilekatkan mengunakan bancuhan tepung gandum. Kemudian digunting menyerong. Goreng didalam minyak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan kemudian gaulkan bersama bahan B.

--- resepi kopipes from my wedding planner Kak Anida Azmi. <3

July 11, 2013

June 28, 2013

Permudahkan hidup.

Aku selalu percaya, kalau kita buat baik kat orang lain, INSYALLAH seluruh alam akan mempermudahkan perjalanan hidup kita ini.

Contohnya, kalau ada orang nak potong queue aku di jalanraya. Memula tu memanglah aku macam marah lepas tu aku pun fikir, why not aku just bersangka baik pada orang tu and just let it be. Pada aku, Allah akan terus memberi ganjarannya pada aku dengan mempermudahkan perjalanan aku pada hari itu. Serius aku tak tipu.

Bersangka baik kepada orang lain sama lah seperti kita bersangka baik pada Allah. Kita percaya Allah itu sentiasa ada bersama kita, untuk memastikan segala-galanya berjalan dengan penuh kebaikan. Even dari kepayahan itu, kita pasti akan mendapat kebaikan - gajaran pahala berkat kesabaran kita. Insyallah.

Cuma sekarang ni aku sedang berasa hati teramat sangat dengan seseorang. Aku tak suka perasaan itu sebab tak enak and tak sedap di hati aku. Kerap kali aku istighfar bilamasa aku teringat dan terkesan dengan orang tersebut. Aku sentiasa meminta agar Allah memberi aku sepenuh kekuatan agar aku sentiasa bersangka baik.

Aku cuma mahu dipermudahkan perjalanan hidup aku, dunia dan akhirat.


June 25, 2013

Shame upon those men who oppress their wives.

Copy paste from Facebook.

Mufti Ismail Menk:
Shame upon those men who oppress their wives.
  • Giving preference to your friends over your wife is oppression.
  • Screaming and yelling at your wife is oppression.
  • Coming home late each night or coming to bed late each night without a valid excuse is oppression.
  • Wasting time on the internet or phone, television or games whilst your wife is waiting for you is oppression.
  • Not spending reasonable time with your wife is oppression.
  • Not commending her upon her goodness, sacrifice and achievements whilst only harping on her weaknesses is oppression. Be fair!
  • Not correcting her in the most loving manner and going around publicizing her errors or wrongdoings is oppression.
  • Not providing at least the basic food, clothing and shelter for her is oppression.
  • Not appreciating that she is someone's daughter or sister and treating her like a slave is oppression.
  • Allowing your mother or family members to disrespect or maltreat your wife is oppression.
  • Allowing others to invade her privacy is oppression.
  • Not giving her the rest that she deserves post child birth is oppression.
  • Swearing and cursing your wife is oppression.
  • Making false promises to your wife is oppression.

These are just some ways that men oppress their wives.
Shame upon those men who oppress their wives!
Are you one of them? Well, change your ways, apologize and repent before the Almighty overtakes you with His Wrath.

Remember the Messenger pbuh says, "The best of you are those best to their wives."

June 22, 2013

Being judged.

Ada satu perasaan yang tak best dalam hati and I dont like this feeling. Those yang dah lama kenal aku sure tahu perangai aku macam mana. I will try my best to always be nice to semuaorang.

Aku kena maki pun, aku tetap bertenang tapi sampai bila? Kalau ada yang rasa perangai aku ni buruk, teruk, eksen, berlagak, egoist, then u shud look at yourself. Reason why aku buat perangai macam tu towards you. 

Be nice to me and I'll be nice to you. Korang nak judge aku sukahati koranglah. Bukan korang yang bagi aku makan. Aku cakap pasal judging, bukan pasal tegur aku utk ke arah kebaikan. Ada bezanya kat situ.

And this one feeling yang aku tak suka ni adalah feeling aku rasa uneasy atau tak selesa dengan seseorang. I am not being me, the happy cheerful me sebab aku rasa every single tindak tanduk aku kena judge.

Stop judging me! 

June 21, 2013

Konsep bersyukur.

Being bersyukur boleh membuatkan kita happy. Easy said than done. 

Bersyukur mendekatkan kita kepada Allah tapi kita kena ingat kita still ada kehidupan untuk diteruskan di dunia ini. Semakin kita dekat dengan Allah, bukan bermakna kita perlu jauh dari dunia.

Dunia dan akhirat hendaklah seimbang. 

Wujudnya kita di dunia ini tidak seharusnya menjadi kesusahan kepada orang lain. Allah murka pada orang jenis seperti ini.

Ingat tu.


Ok. Aku merepek. 

By not being happy doesn't mean aku tak bersyukur. 
Aku bersyukur but I need to have progress in my life. 
I need to have a better life. 
Kena audit diri.

Ciao.

May 21, 2013

Doa.

Ya.

Dulu masa aku single, aku selalu kata aku nak suami yang berambut cacak dan baik hati.
Alhamdulillah, Allah perkenankan doa aku.

Cuma aku patut tamak sikit and masukkan sekali 'tak kedekut' dalam doa aku.

Hewhewhew.

May 16, 2013

^__^


In your face! Hahahaha.

May 15, 2013

Awesome!




May 6, 2013

Post-GE13


Kan elok camni. <3


April 26, 2013

Nasi Lemak Turun dari Langit






Petua Nasi Lemak Turun Dari Langit

Apabila ada benda tak kena, diam sahaja, jangan komplen.
Apabila dia start enjin kereta, jangan tanya nak ke mana?
Apa sahaja yang dia cakap, katakan 'setuju'.
Apa sahaja dia buat, katakan 'saya suka'.
Apabila dia balik lambat, jangan tanya 'kenapa'.
Apabila dia out-station, jangan tanya bila nak balik.


NOTA: Ini ilmu turun-temurun perempuan Jawa!

p/s: menyesal google gambar nasi lemak. chiss!

aku rasa petua ni bukannya nak panggil nasi lemak free jatuh dari langit. kaitan nasi lemak, langit and diam diri pun aku tak tahu apa? Hahahaha.

April 25, 2013

Candy Crush

Crazy .. crazy about Candy!

Selain Candy Crush, aku gila pada Furla Candy Bag ni.
Arghhh... nak semua warna boleh?
Kalau rasa nak belanja aku Furla Candy, please buy for me any of these colors, k?

Come to think of it, ANY COLORS PUN BOLEH!




Love. Love. Love.

April 23, 2013

Day by Day Schedule to lose weight in 10 days


Share kat sini sebab senang nak refer anytime. So, bilanya nak start ni? Limau ada banyak kat dalam peti ais tu. Kena tanam kerajinan dan disiplin diri ....
Oh! Ayam KFC ...... LOL.

Day 1

Eat only fresh fruits with a high level of anti-oxidants such as lemon, oranges, etc. The meals and snacks must strictly comprise fruits the first day. Fruits are more of water and essential nutrients and less of fat; therefore, eating them will only help you lose weight. To make low-calorie snacks out of fruits, you could prepare smoothies with low-fat yoghurt and lots of fruits. Pour in a glass of banana or apple smoothie to gratify hunger for a long time.

Day 2 and 3

Eat only vegetables. Some healthful vegetables that will help you in your efforts to lose weight in 10 days include broccoli, spinach, eggplant, etc. A cup of chopped vegetables such as tomatoes, cucumbers, leafy greens and bell peppers can substitute fatty snacks and thereby help you lose weight.

Day 4 and 5

Add two glasses of milk (once in the morning and once in the evening) to your vegetables-rich diet. For snacks, you may have a platter of steel-cut oats, pearled barley, long-grain brown rice, whole wheat bread, etc.

Day 6 and 7

Along with the vegetables, you may have low fat yoghurt, one egg, beans, 2 plates each of 250gms of pasta along with tomato sauce and fruit juice. A cup serving of fibre-rich foods, such as barley, raspberries, pears and whole wheat pasta can help cut hunger between meals. Fibre makes one feel full quickly, helping one lose weight.

Day 8 and 9

Drink vegetable soup along with two slices of any type of fish, preferably one that is low in fat. If you must eat soup outdoors, make sure it is not processed as they are filled with calories.

Day 10

Make sure you did all that is mentioned above and if you didn’t, gear-up for the following ten days

CHAIYOK!!

April 18, 2013

KFC Spicy Korean Crunch

Aku panggil bendalah ni as
AYAM K-POP


Iklan memang sentiasa indah.


Realiti adalah sebegini. Pasrah jelah.

Verdict:
Aku suka je sos pedas manis berbijan dia tu. Paling hampir dengan rasa sos keropok lekor gerai belakang Kompleks Teruntum. Errr... ada lagi ke gerai tu? Last aku makan keropok lekor favorite aku tu was like in year 1990 je. Hahahaha!

Takpe. Aku suka je. Maybe KFC should kasi sos tu dalam bekas yang diasingkan baru best.


Saya dah update!



Apakah ini dikira sebagai update jua?
Hewhewhew



January 11, 2013

7 Habits of Highly Effective Muslim Husbands



Husband, you are imperfect but you are perfect for me.
I LOVE YOU.

I would LOVE point number 6(six) much often.

^___^

January 10, 2013

Info menyewa.

After a short meeting with my lawyer, I just found out some things yang aku rasa aku being so ignorant about semasa menyewakan property especially apartment/condo.

1. Sila check bil air yang selalunya termasuk dalam maintenance fee billing (kalau kat Selangor, most apartment dah ada yang install individual meter, boleh dapat free water). Dulu aku main bayar je, now I know I had to request separation of water bill to my tenant.

2. Indah Water bill - memang yang ini tenant kena bayar. Bak kata my lawyer, orang lain yang berak, dialah yang kena bayar. t(-______-)t

3. Quit Rent is actually cukai tanah.

Memang terasa so naive perihal housing property. Kalau korang nak gelakkan aku, silakan. Aku redho. Maklumlah, aku beli property pun masa tu umur aku 26 tahun (Eh! Tua dah tu!). Kira-kiranya 3 tahun lah selepas aku mula bekerja.

Aku dulu ingat Indah Water bil tu kiranya macam cukai pintu gitu .. tu yang aku redho je. Hadoilah.


January 2, 2013



HAHAHAHAHA.
-____-